PUNCA

Kanser perut adalah kanser ketujuh paling lazim di kalangan lelaki Malaysia dan kesepuluh paling lazim pada wanita.

Kita mungkin tidak sedar langsung yang kita ada kanser perut sebab petanda awal yang lebih kurang sama dengan sakit perut biasa seperti:

 • Senak perut atau rasa kurang selesa di perut
 • Perut macam ada angin, terutama selepas makan
 • Cepat kenyang, walaupun makan sedikit saja
 • Pedih hulu hati
 • Rasa mual

Petanda berikut menandakan kanser perut sudah di peringkat akhir.

 • Najis berwarna hitam yang menunjukkan pendarahan di perut
 • Kehilangan berat badan
 • Hilang selera
 • Rasa letih
 • Sering muntah
 • Muntah darah
4800 hidap barah usus setiap tahun

Punca sebenar kanser perut masih tidak diketahui, tetapi terdapat faktor yang boleh meningkatkan risiko kanser.

Kajian menunjukkan kehadiran bakteria Helicobacter Pylori atau H Pylori, dalam 70 hingga 90 peratus daripada pesakit dengan kanser perut. Bakteria ini boleh bertindak sebagai karsinogen yang akhirnya boleh menyebabkan kanser perut.

Satu penyelidikan yang dijalankan di Malaysia menujukkan lebih ramai masyarakat India dijangkiti H Pylori berbanding masyarakat Cina. Tetapi lebih ramai kaum Cina menghidap kanser perut.

Kajian menunjukkan asal-usul etnik dan genetik juga memainkan peranan ketara dalam menentukan siapa lebih berkemungkinan menghidap kanser.

Statistik 2006 Institut Kanser Kebangsaan menunjukkan kaum Cina mewakili 61.7% daripada pesakit kanser perut, diikuti Melayu 25.9% dan India 12.4%.

Apa yang kita makan boleh menyebabkan kanser perut. Jaga pemakanan kita. Jangan main belasah makan semua makanan yang sedap. Sebab makanan yang sedap biasanya menyebabkan penyakit!.

Tahukah anda? Jepun adalah salah sebuah negara yang ada penghidap kanser perut yang sangat tinggi. Sebab orang Jepun suka makan makanan mentah iaitu sushi.

Makanan yang digarami, disalai, dijeruk atau makanan diawet yang lazim di negara seperti China, Korea dan Jepun juga dikaitkan dengan risiko lebih tinggi bagi kanser perut.

Obesiti, penuaan dan tabiat buruk seperti merokok dan ketagihan alkohol juga dikatakan sebagai menyumbang kepada kanser perut.

Apakah yang lebih penting dari kesihatan anda? Tidak ada.

Bila anda jatuh sakit yang teruk SEMUA MENDERITA. Bisnes akan lingkup. Kerja tak mampu dilakukan. Keluarga kita bakal hilang orang yang mereka sayang!

Sayangi diri dan orang yang anda sayang. Amalkan gaya hidup sihat. Makan secara sihat. Bersenam secara sederhana.

Jangan biarkan penyakit datang pada kita. Mencegah lebih baik dari mengubati.

CEGAH KANSER USUS DENGAN ALOE VERA GEL

Aloe Vera @ lidah buaya memang terkenal sebagai pokok penawar pelbagai jenis penyakit luar dan dalam. Aloe Vera juga mengandungi saponin yang berkesan untuk mencuci kotoran mendapan dan kerak yang terdapat pada saluran usus.

Perut adalah tempat longgokan pelbagai bahan toksin yang terkumpul di usus. Panjang keseluruhan organ pencernaan @ usus kita ialah 8.5 meter!!

img_0585

Sisa makanan yang melalui usus pastinya tidak semua akan dikeluarkan sebagai najis. Ada sisa makanan yang mendap dan melekat di celah pelipatan usus yang panjang itu dan menjadi kerak bertoksin.

Sebab itu Rasulullah pernah bersabda โ€” โ€œperut adalah punca segala penyakitโ€œ!

Bahan toksin dari sisa mendapan makanan yang melekat pada dinding usus akan diserap kembali ke dalam saluran darah dan menyebabkan pelbagai penyakit. Sebab itu kita perlu cuci usus kita.

Beli Aloe Vera Gel daripada kedai online kami :

Anda mungkin suka baca artikel berikut:

debungalebah

Debunga Lebah

Pernah rasa Debunga Lebah? Ahhhaaa untuk kekal aktif dan bertenaga saya amalkan Bee Pollen, sesuai untuk yang selalu travel/driving long hours kerana debunga lebah ni

Baca seterusnya ยป

Jangan Terlepas blog Terbaru Forever Wanniaga

Masukkan alamat e-mel anda untuk melanggan blog ini dan

terima pemberitahuan pos baru melalui e-mel

freeshipping

PENGHANTARAN PERCUMA untuk
pesanan melebihi RM400