Aloe vera adalah tumbuhan perubatan yang popular yang telah digunakan orang selama ribuan tahun.

Aloe vera, atau Aloe barbadensis, adalah tumbuhan tebal dan pendek yang menyimpan air di daunnya. Ia terkenal untuk merawat kecederaan kulit, tetapi ia juga mempunyai beberapa kegunaan lain yang berpotensi memberi manfaat kepada kesihatan.

Di sini, kami senaraikan 8 kebaikan aloe vera kepada kesihatan manusia.

wanniaga-2020-12-09_04-30-10

1. Ia mengandungi komponen bioaktif untuk kesihatan

Industri kosmetik, farmaseutikal, dan makanan menggunakan lidah buaya secara meluas, dan tumbuhan ini mempunyai nilai pasaran tahunan sekitar $ 13 bilion di seluruh dunia.

Lidah buaya terkenal dengan daunnya yang hijau tebal dan runcing  yang panjangnya sekitar 12-19 inci (30-50 sentimeter).

Setiap daun mengandungi tisu berlendir yang menyimpan air, dan ini menjadikan daunnya tebal. Tisu berisi air ini adalah “gel” yang orang kaitkan dengan produk lidah buaya.

Gel mengandungi sebilangan besar sebatian bioaktif bermanfaat di dalam tumbuhan, termasuk vitamin, mineral, asid amino, dan antioksidan.

2. Ia mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria

Antioksidan penting untuk kesihatan. Gel lidah buaya mengandungi antioksidan kuat yang tergolong dalam keluarga besar bahan yang dikenali sebagai polifenol.

Polifenol ini, bersama dengan sebatian lain dalam lidah buaya, membantu menghalang pertumbuhan bakteria tertentu yang boleh menyebabkan jangkitan pada manusia.

Lidah buaya terkenal dengan sifat antibakteria, antivirus, dan antiseptiknya. Inilah sebab mengapa ia dapat membantu menyembuhkan luka dan merawat masalah kulit.

3. Ia mempercepat penyembuhan luka

Orang sering menggunakan lidah buaya sebagai ubat topikal, menggosoknya ke kulit daripada memakannya. Sebenarnya, ia mempunyai sejarah penggunaan yang panjang dalam merawat luka, dan terutama luka bakar, termasuk selaran matahari.

Farmakope Amerika Syarikat menggambarkan persediaan lidah buaya sebagai pelindung kulit pada awal tahun 1810-1820.

Kajian menunjukkan bahawa ia adalah rawatan topikal yang berkesan untuk luka bakar tahap pertama dan kedua.

Sebagai contoh, tinjauan dari kajian eksperimental mendapati bahawa lidah buaya dapat mengurangkan masa penyembuhan luka bakar sekitar 9 hari berbanding dengan ubat konvensional. Ia juga membantu mencegah kemerahan, gatal-gatal, dan jangkitan.

4. Ia mengurangkan plak gigi

Kerosakan gigi dan penyakit gusi adalah masalah kesihatan yang sangat biasa. Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah keadaan ini adalah dengan mengurangkan penumpukan plak, atau biofilm bakteria pada gigi.

Dalam kajian pembilasan mulut terhadap 300 orang yang sihat, para penyelidik membandingkan jus lidah buaya 100% dengan ramuan klorheksidin.

Selepas penggunaan selama 4 hari, bilas mulut lidah buaya kelihatan sama berkesannya dengan chlorhexidine dalam mengurangkan plak gigi.

Kajian lain mendapati faedah yang sama dari pembilasan mulut lidah buaya selama 15 hingga 30 hari.

Lidah buaya berkesan membunuh bakteria penghasil plak Streptococcus mutans di mulut, serta ragi Candida albicans

5. Ia membantu merawat ulser di mulut

Ramai orang mengalami ulser mulut, atau sariawan, pada suatu ketika dalam hidup mereka. Ini biasanya terbentuk di bawah bibir, di dalam mulut, dan berlangsung selama kira-kira seminggu.

Kajian menunjukkan bahawa rawatan lidah buaya dapat mempercepat penyembuhan ulser mulut.

Sebagai contoh, dalam kajian 7 hari terhadap 180 orang dengan ulser mulut berulang, menerapkan tampalan lidah buaya ke kawasan ini berkesan dalam mengurangkan ukuran ulser.

Dalam kajian lain, gel lidah buaya tidak hanya mempercepat penyembuhan ulser mulut, tetapi juga mengurangkan rasa sakit yang berkaitan dengan mereka.

6. Ia mengurangkan sembelit

Lidah buaya juga dapat membantu mengatasi masalah sembelit.

Lateks adalah sisa kuning melekit yang terdapat tepat di bawah kulit daun.

Sebatian utama yang bertanggungjawab untuk kesan ini dipanggil aloin, atau barbaloin, yang mempunyai kesan pelawas yang mapan.

7. Ia boleh memperbaiki kulit dan mencegah kedutan

Terdapat beberapa bukti awal yang menunjukkan bahawa gel aloe vera topikal dapat melambatkan penuaan kulit.

Dalam kajian tahun 2009 terhadap 30 wanita berusia lebih dari 45 tahun, pengambilan gel lidah buaya oral meningkatkan pengeluaran kolagen dan meningkatkan keanjalan kulit selama 90 hari.

Ulasan juga menunjukkan bahawa lidah buaya dapat membantu kulit mengekalkan kelembapan dan meningkatkan integriti kulit, yang dapat menguntungkan keadaan kulit kering

8. Ia menurunkan kadar gula dalam darah

Orang menggunakan lidah buaya sebagai ubat untuk diabetes. Ini kerana ia dapat meningkatkan kepekaan insulin dan membantu meningkatkan pengurusan gula dalam darah.

Sebagai contoh, tinjauan terhadap lapan kajian mendapati bahawa lidah buaya boleh memberi manfaat bagi penghidap prediabetes atau diabetes jenis 2 kerana kesannya terhadap kawalan glisemik.

Artikel asal https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591

Anda mungkin suka baca artikel berikut:

debungalebah

Debunga Lebah

Pernah rasa Debunga Lebah? Ahhhaaa untuk kekal aktif dan bertenaga saya amalkan Bee Pollen, sesuai untuk yang selalu travel/driving long hours kerana debunga lebah ni

Baca seterusnya »
IAmWanHasbullah

Matlamat dan BIG WHY

RAMAI orang tidak mencapai dan menikmati kehidupan yang mereka MAHUKAN. Bukan kerana mereka tidak MAMPU.  Bukan kerana tiada PELUANG. Bukan juga kerana MASALAH yang berlaku

Baca seterusnya »

Jangan Terlepas blog Terbaru Forever Wanniaga

Masukkan alamat e-mel anda untuk melanggan blog ini dan

terima pemberitahuan pos baru melalui e-mel

freeshipping

PENGHANTARAN PERCUMA untuk
pesanan melebihi RM400